Bakony Zöld Szive Központ Alsópere

Közép-Dunántúl, Veszprém megye, Alsópere

Elérhetőségek
Telefon: 0630/4661-962
E-mail: turizmus@verga.hu
Web: http://www.verga.hu

GPS: 47.133575, 17.585607

2013. szeptember 28-án „A jövő a kezünkben van” elnevezésű közjóléti beruházások keretében átadott Bakony zöld szíve központ......

Információ

2013. szeptember 28-án „A jövő a kezünkben van” elnevezésű közjóléti beruházások keretében átadott Bakony zöld szíve központ kellemes programként szolgálhat az Alsóperébe látogató vendégek számára.

 A  Bakony zöld szíve központ az alábbi attrakciókat foglalja magában:

 

 

Nádasdy arborétum: 

A Keleti-Bakonyban nagy birtokokkal bíró Nádasdy család a táj szépsége és vadbősége miatt épített Alsóperében vadászkúriát és alakított ki angolparkot. A területet erdők veszik körül, romantikus hátteret adnak a varázslatos együttesnek. Ma is látható értékes egyedek a történelmi parkból: 100 évesnél öregebb jegenyefenyők, hamisciprus. A korabeli leírások alapján bővítésre került a park növényvilága.

  

 

 

A parkban felállításra került a 8 méter magas Magyarság Keresztje, amely a magyar nép összetartozását, ezeréves európai múltját és hagyományait jelképezi.

  

  

 A Példaképek Emlékparkján

végigsétálva látható tizenkét ezüsthársfa, amely egy-egy Alsóperéhez, a Királyszállási Erdészethez, illetve a Bakonyhoz köthető erdész-, vadászelődnek állít emléket, akikről tábla ad tájékoztatást. A 12 hírneves erdész-, vadászelőd: Maderspach Viktor, Kittenberger Kálmán, Prof. Dr. Kőhalmy Tamás, Fekete István, Wass Albert, Nádasdy-család, Prof. Dr. Roth Gyula, Bedő Albert, Kaán Károly, Vadas Jenő, Wagner Károly, Prof. Dr. Majer Antal.

 

  

Az arborétumban megállhatunk még egy kis időre a Széchenyi-emlékmű előtt is, amely gróf Széchenyi Zsigmondnak, a híres vadász-írónak állít méltó emléket. Gróf Széchenyi Zsigmond 1911-ben ezen a területen ejtette el első őzbakját, majd 1916-ban első szarvasbikáját is.

  

  

Szent Imre ökumenikus vadászkápolna: 

A kápolna 80 nap alatt épült fel.
Vadásznapok nyitó eseményeinek, Hubertus miséknek és rendezvényeknek a helyszíne. Meghitt környezete lehetőséget teremt esküvők, keresztelők lebonyolítására is.

 

 

 Erdei szabadtéri színpad: A színpad 60 nap alatt készült el. Remek helyszínként szolgál előadásokhoz, koncertekhez.

  

 

Látogatóközpont:

A gyönyörű erdei környezetben lévő rendezvényházunk két különálló teremmel, zárt udvarral, saját parkolási lehetőséggel várja kedves vendégeinket. A kisterem alapterülete 35 m2, a nagyterem alapterülete 105 m2. A rendezvénytermektől 300 m-re található Szent Imre kápolna az egyházi esküvő, a mellette található erdei színpad a polgári szertartás megrendezésére nyújt lehetőséget.
Érdeklődni: turizmus@verga.hu
 

Természeti értékek

1. Szarvaskút
A Zirc-Szarvaskúti tó és forrás környéke ajánlott kirándulási célpont. Az átutazóknak az autóspihenő ad felüdülési lehetőséget.

2. Ördögárok
A dudari és gézaházi erdőtömböt elválasztó szurdokvölgy (az Ördög-lik barlanggal) Dudar község felől közelíthető meg. Bejárása kellemes családi kirándulás.

3. Római fürdő
A Gaja-patak Bakonynána és Jásd közötti szakaszának bejárása látnivalóban gazdag: a patak vízeséses szurdokvölgyének, a völgyoldalban lévő védett geológiai feltárásnak és a Jásd melletti szentkúti búcsújáró-hely felkeresése egész napos kirándulási lehetőséget ad.

4. Alba Regia barlang
A Tési-fennsík számos víznyelőből induló barlangja közül ez a legismertebb. A barlangok nem feltártak, látogatásuk csak barlangászok számára lehetséges.

5. Csikling-vár
Erdei sétával egybekötött régészeti látnivaló: az avar-kori földvár maradványai a Hamuház mellett találhatóak.

6. Burok völgy
A Királyszállástól induló helyi védettséget élvező szurdokvölgy hosszabb ismerkedési lehetőséget ad az érintetlen természettel.

7. Sötét-horog völgy
A Várpalota és Tés közötti erdőtömb vadregényes szurdokvölgye, megközelítésével együtt egész napos eltávolodási lehetőséget ad a civilizációtól.

8. Alsóperei arborétum és a Park Szálloda
A második világháború után elhanyagolt, ma már régi szépségét idéző arborétum folyamatos bővítés, fejlesztés alatt áll. Itt a pihenés mellett a fásszárú növényzettel ismerkedhet a látogató. Mellette a valamikori vadászkúria helyén új, 32 személy befogadására alkalmas létesítmény várja a több napra érkező vendégeket.

9. Tobán sziklák
A Malom-völgy védett geológiai képződményének megtekintése az Eplényi kirándulóerdőből kiindulva lehetséges. A jó szemű kiránduló botanikai ritkaságokban is gyönyörködhet.

10. Szentgáli tiszafás
Közép-Európa legnagyobb tiszafa előfordulása Bánd község mellett található a Veszprémi-Séd feletti hegyoldalakban, bükkösök árnyalásában. Felkeresésekor a kirándulás általános élménye mellett igazi botanikai érdekességben gyönyörködhet a látogató.

11. Öcsi Nagy-tó
A Kabhegy déli oldalán lévő, helyi védettséget élvező láptó az Öcs környéki erdei kirándulás botanikai látványossága.

Az erdei kirándulásnak, pihenésnek is megvannak a maga illemszabályai:

Hagyjuk otthon vagy vigyük haza szemetünket!
Kirándulásaink közben őrizzük és védjük az erdőt!
Csak kellemes emlékeinket vigyük haza a kirándulásokról!

Tanösvények, kirándulóhelyek

1. Eplényi kirándulóerdő
Az Eplény melletti Malom-völgyben és környékén található kirándulóerdő az Eplényi Önkormányzat és a VERGA Zrt. összefogásával, valamint a Veszprémtej Zrt. főszponzori közreműködésével jön létre. A Malomvölgyi víztározók környéke ideális nyári pihenőhely, a sí- és szánkópálya ismert téli sportterep.

2. Szentgáli tiszafás
Közép-Európa legnagyobb tiszafa előfordulása Bánd község mellett található a Veszprémi-Séd feletti hegyoldalakban, bükkösök árnyalásában. Felkeresésekor a kirándulás általános élménye mellett igazi botanikai érdekességben gyönyörködhet a látogató.

3. Sárcsi-kúti tanösvény és Hubertus Erdei Iskola
A tanösvény a Hubertus Erdei Iskolával már a kab-hegyi erdővel és az erdőgazdálkodással történő hosszabb idejű ismerkedésre is lehetőséget ad. A Sárcsi-kúti víztározó és forrás környezete önmagában is ajánlott kirándulási célpont.

4. Gulya-dombi parkerdő
Közvetlenül Veszprém melletti körülbelül 77 hektáros erdőterületen tanösvény, sportpályák, játszóterek, kilátó, futó-, szánkó-, lovagló-, kerékpáros-, torna-, kutyafuttató pályák várják a pihenni, sportolni vágyó közönséget.

5. Csatár-hegyi kirándulóerdő
A veszprémi Csatár-hegy a város lakóinak kedvelt kirándulóhelye, a környékbeli turistautak kiindulópontja. A hegytetőn kilátó és piknikező hely várja a látogatókat.

6. Kelet-Bakony Bemutató Rendszer
A Kelet-Bakony Bemutató Rendszer a térség kedvelt kirándulóhelyeit egyesíti a táj és a táji jellegzetességek megismertetésének igényével.

7. Ármin-völgyi (Ajka) parkerdő
Az Ajka várostól délnyugatra fekvő parkerdő hagyományosan a térség lakosságának közkedvelt pihenő- és kirándulóhelye.

8. Zirc Pintérhegyi kirándulóerdő
A Zirc melletti pihenőerdő a Balaton északi partjának kedvelt kiránduló helye és téli sportközpontja.

Megtekintés Google Térképen
GPS: 47.133575, 17.585607

Kapcsolódó szállások

Alsópere Park Szálló

Közép-Dunántúl, Veszprém megye megye, Alsópere

Részletek

Alsópere Panzió

Közép-Dunántúl, Veszprém megye megye, Alsópere

Részletek