Ipoly Erdő Zrt.

Észak-Magyarország, Nógrád megye, 2660 Balassagyarmat, Bajcsy-Zsilinszky utca 10.

Elérhetőségek
Telefon: 06-35-300-769
E-mail: titkarsag@ipolyerdo.hu
Web: http://www.ipolyerdo.hu

GPS: 48.075161, 19.291911

 

Az Ipoly Erdő Zrt. Pest megye északi részének és Nógrád megye állami erdőterületeinek erdőgazdálkodója.

Információ

Az Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyében 64.000 hektár erdőterületen gazdálkodik. A működési terület közel egyenlő arányban foglalja magába a Börzsöny hegységet és a Cserhátot, valamint délnyugati részén érinti a Gödöllői-dombvidéket is. Legjellemzőbb erdőtársulások a cseres-kocsánytalan tölgyesek, gyertyános-tölgyesek és a középhegységi bükkösök. A Cserhátban jelentős kiterjedésűek a jellemzően sarj eredetű cseres-kocsánytalan tölgyesek, és a többszörösen sarjasztatott akácosok. A faállomány 33 %-a tölgy, 27 %-a cser, 13 %-a akác, 13 %-a bükk, 8 %-a gyertyán, 5 %-a fenyő, és 1 %-a egyéb fafaj. Az erdőállományok élőfa készlete 13,3 millió br. m3. A Társaság által kezelt erdők 52 %-a természetvédelmi oltalom alatt áll, amelyek elsődleges rendeltetése a védelem, minden más gazdasági tevékenységet e célnak kell alárendelni. Az Ipoly Erdő Zrt. fő működési területe az erdő- és vadgazdálkodás, illetve az erdőgazdálkodással összefüggő szolgáltatások, de mindemellett egyre nő közjóléti, turisztikai létesítményeink száma.

A Társaság áltál kezelt két erdőgazdasági tájegység lényegesen eltér egymástól. Míg a Börzsöny mély völgyekkel és meredeken felszökkenő gerincekkel-bércekkel  tagolt, s erdőtársulásaiban elsősorban a bükk és a tölgy dominál, addig a Cserhát lankás dombjain a cser és az akác az uralkodó. Az erdőgazdaság átlagosan évente mintegy 140.000 m3 faanyagot termel ki, s az erdőfelújítással kapcsolatos munkák területe eléri az évi 3.000 ha-t. Hatáskörünk kiterjed számos természetvédelmi oltalom alatt álló területre is, így például a Duna-Ipoly Nemzeti Park esetében 25.100 ha tartozik felügyeletünk alá. Erdőművelési tevékenységeink során a mesterséges erdősítések aránya évről-évre csökken, míg a természetes, mag eredetű erdőfelújítások esetében folymatos növekedés tapasztalható. Az erdőfelújítások során kiemelt feladatként kezeljük az őshonos fafajok előtérbe helyezését, valamint szívügyünk, hogy minden erdőművelési munkánk a lehető legkisebb környezeti terhelést jelentse az erdő életében. E cél megvalósulásának érdekében még ma is sok munkát kézzel végzünk el.

Kulturális látnivalók, szolgáltatások:

Erdeink hosszútávú fennmaradásának, fenntartható fejlődésének nem csupán jólképzett szakembergárdánk a záloga, hanem a jövő nemzedéke lesz igazán nagy hatással erre. Erdészeink már régóta jó kapcsolatban vannak térségeik általános iskoláinak, óvodáinak fiataljaival és pedagógusaival, örömmel szakítanak időt gyermekcsoportok terepi vezetésére is. Az erdő megismertetésére irányuló törekvéseink közé tartozik, a salgóbányai „Erdészház”, mely izgalmas, korszerű berendezésével kívánja  bemutatni a Karancs-Medvesvidék erdeit, azok történetét, növény és állatvilágát, geológiai érdekességeit. Az Erdészház a Salgótarján-Salgóbánya települérészen, Salgó várához vezető úton található, így egyszerre két látnivalót is felkereshetünk.

A Királyréten induló „Gördülő Tanösvény” egyedülálló módon, a Királyréti Erdei Kisvasút segítségével kalauzolja az idelátogatókat ezen a csodálatos börzsönyi tájon. Erdei iskolai programokat és szállást kínál a Domszky Pál erdei iskola és matracszállás és a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei iskola. A Börzsönyben lévő Diósjenői Erdei Szabadidőparkot is ajánljuk kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az Ipoly Erdő Zrt. több kategóriájú szálláshelyet kínál a vendégeknek, magas színvonalú, fjúsági és bakancsos turistáknak kialakított erdei szállásokon várjuk kedves vendégeinket.

Nyugodt és aktív pinenést is kínál egyszerre a Balassagyarmaton lévő Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark. Másik vadasparkunk Somoskőn található.

Az aktív túrázóknak alakítottuk ki a nagymarosi és a diósjenői Bringa és Infópontot. Akik pedig gyalogosan szeretnék bejárni a Cserhát és Börzsöny erdeit, azokat várják tanösvényeink.

Szeretettel várjuk a természetet szerető vendégeinket!

Szállások

Wenckheim vadászház

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Nagyoroszi, Külterület külterület

A Wenckheim-ház festői erdei környezetben, a Börzsöny hegység keleti részében várja vendégeit!

Részletek

Királyháza alsó vendégház

Észak-Magyarország, Pest megye
Kemence külterület

Meseszép tájon lévő szálláshelyünkön gondtalan pihenés vár Önre!

Részletek

Bánki vendégház

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Bánk, Petényi út 4.

A Bánki tó mellett, magas színvonalon kialakított igényes vadászházunkban mindenki megtalálja számítását!

Részletek

Domszky Pál Matracszállás

Közép-Magyarország, Pest megye
Bernecebaráti, Széchenyi út 140.

A Domszky Pál Erdészeti Erdei Iskola szálláshelye Bernecebarátiban, a Nagy-völgy elején várja látogatóit!

Részletek

Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Szendehely - Katalinpuszta Erdészház 034/5 hrsz.

A Katalinpusztai Kirándulóközpont részeként turistaszállás komfortfokozatú szálláshelyeket kínálunk.

Részletek

Szénpataki kulcsosház

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Szokolya - Királyrét Erdészet

Kulcsosházunk a Börzsöny szívében, Királyréttől 3 km-re északra, a Királyréti Erdészet területén helyezkedik el.

Részletek

Tóvik Vendégház

Közép-Magyarország, Pest megye
Szokolya, Külterület

A Börzsönyben Királyréten található a Tóvik vadászház.

Részletek

Zebegényi Erdei Sátortábor

Észak-Magyarország, Pest megye
Zebegény, Fenyves út 033. hrsz

A Dunakanyar közepén, Zebegény településen gyönyörű erdei környezetben található a Zebegényi Erdei Sátortábor.

Részletek

Királyháza felső vendégház

Észak-Magyarország, Pest megye
Kemence Külterület

Pihenjen nyugodt környezetben, az egykori királyi vadászterületen!

Részletek

Pénzásási Erdei Turistaház

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Nagyoroszi

Turistaház sátrazási lehetőséggel Nagyoroszi közelében, a drégelyi vár szomszédságában, túrautak mentén.

Részletek

Kisirtáspusztai Hegyi Menedékház és Táborhely

Észak-Magyarország, Pest megye
Nagybörzsöny

A felújított házak a Nagybörzsönyi Erdei Vasút megállóhelyén, a Tolmács-hegyi csúcsfordító tőszomszédságában találhatóak.

Részletek

Kútbereki Turistaház Matracszállás és Nomád Táborhely

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Hont, Hont (Kútberek)

Az Észak-Börzsöny és az Ipoly-völgy találkozásánál a turistaszálláson 39 fő, a nomád táborhelyen 100 fő elhelyezésére van lehetőség.

Részletek

Somoskői Kirándulóközpont szálláshelye

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Salgótarján (Somoskő), Wesselényi utca 14.

2015.évben megnyitott,új építésű kirándulóközpont a Karancs-Medves-vidékre érkezők turisztikai bázisa,csodálatos természeti környezetben.

Részletek

Katalinpusztai Kirándulóközpont Apartman szállás

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Szendehely-Katalinpuszta, Erdészház 034/5 hrsz.

Családok, kisebb baráti társaságok részére egy különálló épületben 5 db 4+2 ágyas saját fürdőszobás apartmanszobáink vehetők igénybe.

Részletek

Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely

Észak-Magyarország, Budapest
Márianosztra

A fogadóház a 2016. évben átadott Márianosztra-Nagyirtáspuszta kisvasúti szakasz megállójában helyezkedik el.

Részletek

SALGÓI KULCSOSHÁZ ÉS NOMÁD TÁBORHELY

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Salgótarján-Salgóbánya, Törökvész utca 1

A salgói vár alatt lévő szálláshely.

Részletek

Vadászat a Börzsönyben és a Cserhátban

Vadászati lehetőség az Ipoly Erdő Zrt. területén.

vadászat Ipoly Erdő

Budapesthez az egyik legközelebb eső természeti területet a Naszály erdei, a csodás Börzsöny védett magaslatai, kissé távolabb pedig a Cserhát lankái jelentik. Itt kezeli az Ipoly Erdő Zrt. mintegy 65 ezer hektáron az állami tulajdonú erdőket, ennek nagy részén 51 ezer hektáron az erdőgazdálkodással összhangban látjuk el a vadgazdálkodási feladatokat is.

 Vadászati lehetőségeink

Vadászterületünk egy nagyobb összefüggő, és nyolc kisebb területből áll, ahol gímszarvas, őz, vaddisznó, és muflon elejtésére kínálunk lehetőséget. Az évente elejetett 3000 nagyvadból első helyen a társas vadászatok vaddisznó terítékeit találjuk. Ilyet szabadterületen, és zárt kertekben (250-300 ha-osak) is kínálunk (a várható átlagos teríték: 15 db/nap, illetve kertben 40-70 db/nap). Zárt kertjeinkben vaddisznó társasvadászatok számára kiváló lehetőséget adunk. Muflon kertjeinkben kiváló alkalmat kínálunk ennek a vadnak a kulturálkt elejtéséhez. Bár sem a gím, sem pedig az őz trófeák nem tartoznak a legnagyobbak közé, mégis a cserkelés, a gyalogló, lopakodó vadászati forma felejthetetlen élménnyé teszi a vadászatot. A muflon csigák 65-85 cm hossz között változnak, elejtésükhöz azonban férfias kitartás kell, hiszen a vad után sokat kell járni igen nehéz terepen a sikeres vadászathoz.

Aktuális ajánlatunkat itt tekintheti meg: http://www.ipolyerdo.hu/vadaszatiarjegyzek

A vadászokat páratlan természeti környezetben, korszerű, ugyanakkor egyedi, különleges hangulatú vadászházainkban várjuk, melyekről bővebb információt ide kattintva, vagy a www.erdeihazak.hu oldalunkon talál.

Programlehetőségek

Megtekintés Google Térképen
GPS: 48.075161, 19.291911

rendezvények