KASZÓ Zrt.

Dél-Dunántúl, Somogy megye, 7564 Kaszó

Elérhetőségek
Telefon: +36-82/352-065
Fax: +36-82/352-314
E-mail: kaszort@kaszort.hu
Web: http://www.kaszort.hu

GPS: 46.320756, 17.223791

 

"Somogy zöld szíve"

Információ

Erdőgazdálkodás

 A KASZÓ Zrt. egyik legfontosabb értékteremtő és értékmegőrző alaptevékenysége az erdőgazdálkodás.

Területek

Társaságunk törzsterülete a 14 944 ha összefüggő kaszói erdőtömbben, Somogy megye dél-nyugati részén található. További 2 280 ha szakkezelt erdőterületen (honvédségi alakulati területeken) végez a KASZÓ Zrt. teljes körű erdőgazdálkodást az ország szinte teljes területén (Lentitől Nyírtelekig).

Csemetetermelés

A csemetetermeléshez, erdők telepítéséhez, felújításához szükséges szaporítóanyagot gyűjtetett, származásazonosított magból, valamint a Társaság által üzemeltetett 13 hektáros csemetekertben termelt facsemetékből biztosítjuk.  

Erdőfelújítás és erdőtelepítés

A felújítással érintett terület évente mintegy 150 ha. A kitermelt területek felújításánál elsősorban a természetes újulatra alapozunk, amennyiben ez nem elegendő, az erdők megújulását, zömében helyben termett magokkal, illetve azokból nevelt őshonos csemetékkel biztosítjuk.

Az elmúlt 25 év során közel 150 ha új erdőt telepítettünk.

Élőfakészlet

3,03 millió m3

Átlagos fatömeg

232 m3/ha

Folyónövedék

7,3 m3/ha/év

Éves fakitermelési lehetőség összesen

75-80 000 bruttó m3

Átalakító üzemmódú erdő

1 900 ha

 

 

 

 

 

 

Fakitermelés

A KASZÓ Zrt. a fakitermelési munkáit az erdőterv adta lehetőségek és keretek között, annak csupán mintegy 80 %-át kihasználva végzi az erdők sokszínűségét megőrző fenntartható erdőgazdálkodásra törekedve.

A kitermelt faanyag mozgatásánál nagyon fontosak a jól kialakított és karbantartott erdészeti utak, nyiladékok, melyekre különös gondot fordít a Társaság.

Fatermékek

A gömbanyag - mely az összes fafajt és választékot tartalmazza - értékesítési mennyisége évenként 60-70 ezer m3 között van. Az értékesítésre kerülő főbb választékok: lemezipari-, fűrészipari rönk, egyéb ipari fa, rostfa és tűzifa.

 

Vadgazdálkodás

A KASZÓ Zrt. kezelésében lévő 15 000 ha összefüggő erdőterület, és a hozzá kapcsolódó mintegy 7000 ha jellemzően mezőgazdasági művelési ágú terület hazánk egyik legjobb minőségű vadállományának élőhelye, melynek fenntartása és a vele való szakszerű gazdálkodás Társaságunk egyik fontos feladata. Ezt nagyban segítik a vadföldek, a gondosan karbantartott nyiladékok, cserkelőutak és egyéb vadászati berendezések, melyek hozzáértő szakszemélyzet tudásával karöltve biztosítják a vadgazdálkodás eredményességét.

Legfontosabb vadfajaink a gímszarvas, a dám, a vaddisznó és az őz, melyek közül minden évben értékes trófeákat és talán még értékesebb vadászélményeket vihet magával az ide látogató vadászvendég.

Minden év legjelentősebb vadászati időszaka a szeptember, mikor a gímbikák bőgéstől hangosak a kaszói erdők. Éves szinten mintegy 400 gímszarvas (100 bika) kerül terítékre, a trófeák súlya 5-12 kg. A legnagyobb súlyú trófeák 10-12 kg körüliek, de ennél erősebbel is találkozhat a szerencsés vadász (Prof. Gunther Hartwich 13,97 kg, 247,11 IP, 1993).

Dámtrófeák között a legerősebbek 3,5-4,0 kg közöttiek. Éves szinten 250 dámvad (50 bika) kerül terítékre, a trófeák átlagsúlya 2-4 kg. Eddigi legnagyobb 4,35 kg (2011).

Az egyéni vadászatok mellett igen kedveltek a tél folyamán rendezett társas vadászatok (vaddisznóhajtás, terelővadászat), melyeken szívesen vesznek részt hazai és külföldi vadászvendégek egyaránt. A vaddisznó teríték nagysága 800 db. Az erdőgazdaság területén vaddisznós kert is működik, amelyben az évente elejtett vaddisznók száma eléri a 150-170 darabot.

Éves szinten 150 őz (50 bak) elejtésére kerül sor, a trófeák súlya 250-450g.

 

Kaszó Vadászház és Üdülő

Az erdőben megbúvó kis település gyönyörű fekvésének és háborítatlan csendjének köszönhetően az idelátogató vendégek mind testileg, mind lelkileg teljes mértékben felüdülhetnek. A kikapcsolódásról a KASZÓ Zrt. Kaszó Vadászház és Üdülőjének szolgáltatásai gondoskodnak.

A természet szerelmesei kiépített séta- és kerékpárútvonalak segítségével ismerhetik meg a környező erdők rejtett zugait, s felejthetetlen élményt nyújt az erdei kisvasút, mellyel felfedezhetik a Baláta-tó értékes élővilágát. A romantikára vágyók lovas kocsival is bebarangolhatják az ezerarcú erdőt, de lehetőség nyílik kerékpár bérlésére is.

A kirándulók fáradalmaikat a Főherceg Fogadó vendégszeretetében pihenhetik ki, mely többek között ínycsiklandozó vadételekkel várja vendégeit. Távol a város zajától, távol minden zavaró hatástól: egy hely, ahol csak magára és szeretteire figyelhet, miközben a kulináris élvezetek legjava vár Önre Kaszóban, a Főherceg Fogadóban.

Az üdülőtől nem messze elterülő, csodálatos Kűvölgyi horgásztó családi, baráti és céges rendezvények lebonyolításához egyaránt páratlan helyszínül szolgálhat.

Az üdülő minden igényt kielégítő, komplex szálláslehetőséget nyújt a színvonalas lakosztályoktól az egyszerűbb „erdei lakokig”, melyek egész évben várják a kisgyermekes családokat, a megfáradt üzletembereket, a kiránduló és táborozó csoportokat, a természet szerelmeseit.

 Akik nyugalomra és kikapcsolódásra vágynak, töltsenek el néhány napot Kaszóban!

 

Kaszói Állami Erdei Vasút

A Somogy megyei kisvasutak sorában a legfiatalabb a Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a kaszói erdőben működő erdei vasút. A teljes hosszában erdőben futó vasútvonal csodálatos tájon halad át. A változatos erdőállományok, a Baláta-tó természetvédelmi területe, a természeti környezet sokszínű élővilágával felejthetetlen élményt nyújt az itt kirándulóknak.

A vasút őse a két világháború között épült, összekötötte a somogyszobi vasútállomást, valamint a kaszópuszta-bördeci erdőrészt. A fakitermelés, de főként a szállítás időjárástól független elvégzését a kisvasút biztosította.

Az erdei vasút működési engedélyét 1955. június 2-án adták meg, a szállítás egy C50-es diesel mozdonnyal indult be. A személyszállítás 1961. május 17-én indult meg Szenta és Kaszópuszta között. Az idő múlásával a vasút jelentősége a faanyag szállításában egyre csökkent. A teherszállítást 1985-ben teljes egészében átvették a tehergépjárművek.

Jelenleg kizárólag személyszállítással foglalkozik az erdei vasút két C50-es dízel mozdonnyal, kettő nyitott és egy zárt személyvagonnal. Társaságunk menetrendszerinti járatot üzemeltet a hét 3 napján, az év minden szakában. Ezen járatok a Baláta-tónál megállnak, ahol idegenvezetéssel látogatható a madármegfigyelő torony, melyre külön kiállással is lehetőség van előzetes egyeztetés alapján. A jelenlegi vonal hossza (Kaszó-Szenta) 8 km. A vonat menetideje 40 perc.

 

Ökoturisztikai Látogatócentrum

A KASZÓ Zrt. által alapított ,,Erdőgazdaság azokért, akik az erdőért” Alapítvány Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum kialakítását valósította meg 2012-ben.

A létesítmény azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa a belső-somogyi sajátos növény- és állatvilágot és a jellemző természetes élőhelyeket, kiemelve a védett és ritka fajokat, a hazai, regionális jelentőségű természeti értékeket, valamint megismertesse az erdészek és vadászok munkáját. Fő célja a természet tiszteletére és védelmére nevelés, melynek elsődleges célcsoportja az iskolások.

Az akadálymentesített épületben található egy 50 fős konferencia- és oktatóterem, tanári szoba, információs szoba, valamint egy kiállító terem.

A kiállító teremben időszakos kiállítások váltják egymást, különböző programokkal várjuk az érdeklődőket az év minden szakában.

Szállások

Kaszó Vadászház és Üdülő

Dél-Dunántúl, Somogy megye
Kaszó

Kaszó - „Somogy zöld szíve”

Részletek

Programlehetőségek

Megtekintés Google Térképen
GPS: 46.320756, 17.223791

rendezvények