Kereki Vár

Dél-Dunántúl, Somogy megye, Kereki

Elérhetőségek
Telefon: +36 84 540 - 220
E-mail: info@balatonfoldvar.info.hu
Web: http://www.balatonfoldvar.info.hu

GPS: 46.787231, 17.906860

Somogy megye legszebb várromja pazar kilátással

Információ

Somogy megye legszebb várromát a Kereki község melletti Fejérkő, vagy más néven Katona-várat sokan ismerik és látogatják is.

A szabálytalan alaprajzú, ellipszis alakú vár romjai a községtől délnyugatra, a Levelesi erdő északi részén emelkedő 283 m magas Várhegyen láthatók.
A vár legnagyobb része téglából épült, követ csak egyes falrészek alapozásánál, a bejáratok, ablakok keretezéseinél, párkányoknál és az újonnan feltárt kaputorony alapjainál használtak.
A vár bejárata a legkönnyebben megközelíthető déli oldalon volt, ahol fahíd vezet át az 5-6 m mély és 6-8 m széles várárkon a felvonóhidas kapujához. A déli kapu felett emelkedő kaputoronyhoz csatlakoztak a külső falhoz derékszögben épült lakószárny épületei, melyeket a külső falhoz hasonlóan téglából raktak, és a kisméretű várudvart fogták közre.
A vár romjai ma csak egy emelet magasságban állnak, azonban eredetileg kétemeletesek voltak. Legerősebb falmaradványa a délnyugati, 10-12 m magas saroktoronyszerű része, melynek hatalmas külső falsíkján 6 m magasságban hengerpárkány fut végig, benne gótikus kőmaradvánnyal és az emeletre induló folyosó boltozatának nyomaival. A várudvart övező fal és pillérei kb. 1,5 m vastagságúak.

A település másik jelentős országos védettségű műemléke az 1830-ban épült  Római katolikus templom.

A Balatontól délre 7 km-re, Külső-Somogyban, a Kőröshegy-Pusztaszemesi völgyben található a település.
A település autóbusszal, valamint kerékpárral, gyalogosan kijelölt túraútvonalon közelíthető meg.

 

Megtekintés Google Térképen
GPS: 46.787231, 17.906860

Kapcsolódó szállások

Alirét Vadászház

Balaton régió, Somogy megye megye, Ságvár

Részletek

Karád Vadászház

Balaton régió, Somogy megye megye, Karád

Részletek