Márianosztra-Nagyirtáspuszta közötti kisvasút

Észak-Magyarország, Pest megye, Márianosztra

Elérhetőségek
Telefon: +36 27/375-076; +36 20/852-4512
E-mail: csoport.kiralyret@gmail.com
Web: http://www.erdeikirandulasok.hu/erdei-vasutak/mnniev

GPS: 47.866306, 18.865678

Erdei vasutazás Magyarország vadregényes kisvasúti vonalán Márianosztra és Nagyirtás között.

Információ

A vadregényes kisvasút három szakaszon, de összehangolt menetrenddel, immáron teljes vonalon közlekedik, köszönhetően annak, hogy 2016. nyár elejétől megindult a forgalom a Márianosztra–Nagyirtáspuszta között újjáépített vonalon. Az Ipoly Erdő Zrt. nemcsak a hiányzó, közel 7 km hosszú erdei vasutat újította fel, hanem annak kiszolgáló infrastruktúráját is fejlesztette.

Szob és Nagybörzsöny között hazánk egyik legkanyargósabb, és leghosszabb hegyvidéki erdei vasútján utazhatunk. Nyomvonala Szobtól Nagyirtáspusztáig több mint 300 métert emelkedik, majd közel 200-at süllyed, legmagasabb pontján eléri a 425 métert. Ennél magasabbra hazánkban csak budapesti Gyermekvasút kapaszkodik, az is csak tíz méterrel.

Az egyedülálló tájképi értékeken kívül különlegessége a vasútnak, hogy a Kisirtáspuszta és Nagyirtáspuszta közötti, hazánkban utolsóként fennmaradt, csúcsfordítós (Z nyomvonalú, részben tolt menettel bejárható) vonalrész országos jelentőségű ipartörténeti műemlék.

 A Szob-Nagybörzsöny kisvasút rövid története

A nagybörzsönyi vasút 1908-ban Ipolypásztó-Nagybörzsöny között 600 mm-es nyomtávon épült, az esztergomi Érsekség gazdasági vasútjának, a fa nagyvasútra juttatása érdekében. A vonalat Kisirtásig továbbfejlesztették, majd beszállítási célú szárnyvonalakkal látták el. A szobi vasút 1912-ben épült, Szob–Márianosztrai Kőbánya között a Csák-hegyi kőbányában kitermelt andezit szállítására. Trianon után a nagybörzsönyi hálózat nagyvasúti kapcsolat nélkül maradt, ezért a két vasutat összekötő vonalat építettek. A szintkülönbséget a Tolmács-hegy oldalában csúcsfordítópár építésével, Nagyirtás és a Bezina-völgy között merész hajtűkanyarokkal küzdöttek le.

1945-ben állami üzemeltetés alá került a hálózat. 1975-ben megszűnt a forgalom Szob és Nagyirtás között, a két vasút ezáltal elszakadt egymástól. 1992-ben a nagybörzsönyi és a szobi vonalrész is megszűnt. 1996-tól a térség önkormányzatai lépéseket tettek a Szob–Nagybörzsöny kisvasút turisztikai célú helyreállítása érdekében, míg végül 2002. őszén került sor a Nagybörzsöny–Nagyirtás szakasz, 2008. telén pedig a helyreállított Szob–Márianosztra szakasz átadására. A Szob–Nagybörzsöny kisvasút teljes rekonstrukciója érdekében 2007-ben újabb intézkedések történtek. Végül az összekötő szakasz 2015 őszére épült ki, majd 2016. nyarán elindult a forgalom.

 

Megtekintés Google Térképen
GPS: 47.866306, 18.865678

Kapcsolódó szállások

Szénpataki kulcsosház

Észak-Magyarország, Nógrád megye megye, Szokolya - Királyrét

Részletek

Tóvik Vendégház

Közép-Magyarország, Pest megye megye, Szokolya

Részletek

Zebegényi Erdei Sátortábor

Észak-Magyarország, Pest megye megye, Zebegény

Részletek

Kisirtáspusztai Hegyi Menedékház és Táborhely

Észak-Magyarország, Pest megye megye, Nagybörzsöny

Részletek

Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely

Észak-Magyarország, Budapest megye, Márianosztra

Részletek