NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.

Észak-Alföld, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 4400 Nyíregyháza, Kótaji út 29.

Elérhetőségek
Telefon: +36 42/598-450
Fax: +36 42/598-458
E-mail: nyirerdo@nyirerdo.hu
Web: http://www.nyirerdo.hu

GPS: 47.974444, 21.7075

 

"Erdők jó kezekben"

Információ

A NYÍRERDŐ Zrt. állami tulajdonú erdészeti társaság, a tulajdonosi jogok gyakorlója az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Társaságunk Magyarország észak-keleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területén mintegy 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel. Legfontosabb tevékenységünk a hagyományos erdőgazdálkodás: az erdőtelepítés és erdőfelújítás, az erdészeti szaporítóanyag termelés és értékesítés, a fafeldolgozás, valamint az ebből származó termékek értékesítése. Kiemelkedő szerepet játszik az erdőgazdaság életében az akác fafaj, amely kétségtelenül a térség aranyának számít. Az akácból termelt erdei és fafeldolgozási választékok jelentik a vállalat eredményességének alapját. A NYÍRERDŐ kiemelt figyelmet fordít az őshonos fafajokra, a turisztikai lehetőségek és a közjóléti szolgáltatások fejlesztésére, valamint komoly nemzetközi hírnevet vívott ki magának a vadgazdálkodás és vadásztatás területén. Évről-évre hazai és külföldi vadászok sokasága keresi fel a főként Gúthról és Lónyáról ismert észak-kelet magyarországi vadászterületeket. Gúth nemcsak a két dámbika-világrekordról nevezetes, hanem arról is, hogy ez az egyetlen vadászterület a világon, amely kétszer érdemelte ki a CIC, a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját. 

Szállások

Halápi Turistaház

Észak-Alföld, Hajdú-Bihar megye
Haláp

A főként bakancsos turisták szálláshelyeként funkcionáló Halápi Turistaház 4 db kétágyas szobával várja a vendégeit.

Részletek

Vadászat a NYÍRERDŐ Zrt-nél

 

A NYÍRERDŐ Zrt. négy vadászterületen mintegy 22.500 hektáron folytat vadgazdálkodást. A vadgazdálkodási egységek eltérő ökológiai adottságokkal, és ebből adódóan más minőségű és más összetételű vadállománnyal rendelkeznek, de a területek nagyarányú erdősültsége és az élőhelyek struktúrája miatt továbbra is elsősorban a nagyvadgazdálkodás maradt a fő gazdálkodási irány.

Gúthi vadászterület

1957 óta van az erdőgazdaság kezelésében, és mára világhírnévre tett szert. Híresek a szabadtéri vaddisznóhajtásai, a lovaskocsis, szános barkácsolással történő vadászati mód gyakorlása, de a legnagyobb hírnevet az 1972-ben betelepített dám hozta meg számára. Az itt elejtett dámbikák trófeái a világranglista első, második és hetedik helyét birtokolják az első tízből. Ez az egyetlen vadászterület a világon, amely már kétszer érdemelte ki a C.I.C. (Nemzetközi Vadvédelmi Tanács) Edmond Blanc díját. Ez köszönhető a két világrekordnak is, de legfőképpen az itt folyó munkát, a vadgazdálkodás, környezetvédelem, természetvédelem összehangolását tisztelték meg vele. A területen három vaddisznóskert biztosítja a sportszerű, nagyterítékű kan hajtóvadászatokat.  Az őzbakvadászat és a feljövőben lévő gímszarvas, valamint a téli tarvad vadászatok színesítik a vadászati palettát. Egyéni és társas vadászatok, lovaskocsis barkácsolás, lesvadászat, egyéni cserkelés, őzhívás, hajtás, riglizés, mint vadászati módok egyaránt gyakorolhatóak. A terület 1997 óta a világ részére megőrzendő kincs, a dámállomány génmegőrzése miatt különleges rendeltetésű.

Lónyai vadászterület

A Fehérgyarmati Erdészet kezelésében egy nagy múltra vissza tekintő, különleges rendeltetésű vadászterület található, amely a Tisza és a beregi hegyek által bezárt háromszögben, a természeti értékekben gazdag Lónya-Mátyus-Tiszakerecsenyi erdőt foglalja magába. A vadászterület, hírnevet a kárpáti típusú gímszarvas-állomány megőrzésével, az ártéri remetekanok vadásztatásával vívott ki magának. A terület rendelkezik továbbá egy több, mint húsz éves múlttal bíró, 520 hektáros dámos vaddisznóskerttel.

Halápi vadászterület

A Halápi vadászterület zavartalan és változatos környezet ideális körülményeket jelent a területen jellemző két fő vadfaj, az őz és a vaddisznó számára. A vadászterületen az őz állomány mennyisége a vadeltartó képességnek megfelelően előírt maximális szinten tartott, minőségi szempontból tipikus erdei őzek a jellemzőek. Az őzbakok vadászatát elsősorban az őz üzekedési időszakára ütemezzük, mivel az őznász idején történő vadászat felejthetetlen élményt biztosít az ebben résztvevők számára. A vadgazdálkodási egység területén 2006-ban létesült egy közel 500 hektáros korszerű, kankorosbítokkal és nevelőkerttel is ellátott vaddisznóskert.

Bagaméri vadászterület

A Halápi Erdészethez tartozó, több mint 70 százalékban erdősült Bagaméri vadászterület a román határ mentén, nyírségi dombos vidéken és a Kék-Kálló vadregényes, ligeterdős völgyében terül el. 2007-ben került kialakításra a NYÍRERDŐ Zrt. új vadászterületeként. A kiváló élőhelyi és földrajzi adottság, illetve a kímélet hatására máris jelentős a vaddisznó és az őz állománya. 2009-ben megépült egy 780 hektáros, gím és vaddisznó tartására alkalmas vadaskert is.

 

Programlehetőségek

Megtekintés Google Térképen
GPS: 47.974444, 21.7075

rendezvények