TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

Nyugat-Dunántúl, Győr-Moson-Sopron megye, 9400 Sopron, Honvéd út 1.

Elérhetőségek
Telefon: 0699/506-810
Fax: 0699/312-083
E-mail: titkarsag@taegrt.hu
Web: http://www.taegrt.hu

GPS: 47.678414, 16.576706

Oktatással a természet oldalán!

Információ

Az I. világháború után Sopronba költözött Bányamérnöki és Erdőmérnöki Főiskola erdőmérnöki karának a gyakorlati oktatáshoz szüksége volt tanulmányi erdőterületre. A választás a Sopron város tulajdonában lévő úgynevezett „hegyvidéki” erdőre esett, amelyből 3425 kh-t (1270 ha) hasítottak ki erre a célra. Ez a tanulmányi erdőgondnokság azonban kicsinynek bizonyult és nem elégíthette ki az egész ország részére szóló erdőmérnök képzés igényeit.

A városi erdőknek 1945-ben történt államosítása után – az előbbi hiányosságot részben pótolva – a város egész erdőgazdaságát tanulmányi erdőgondnoksággá alakították át. Az erdőgazdaság szervezetileg és üzemi szempontból az állami erdőgazdaságokhoz tartozott, tanulmányi vonatkozásban viszont az Erdőmérnöki Főiskolához kapcsolódott.

Az erdőgazdaságok 1950-ben történt átszervezésekor az erdőgazdaság tanulmányi jellegét megszűntették és a volt Sopron városi és a város környékén található erdőkből, továbbá a Nagycenk és Sopronkövesd körül fekvő erdők hozzácsatolásával, kialakították a Soproni Állami Erdőgazdaságot. Ekkor a soproni fűrészüzem is az erdőgazdasághoz tartozott. 

Ez a tanulmányi feladat nélküli állapot azonban nem tartott soká, mert egy évre rá a Földművelésügyi Miniszter rendeletével megalakult a Tanulmányi Állami Erdőgazdaság azzal a céllal, hogy az akkori „Agrártudományi Egyetem Erdőmérnöki Kara, a Soproni Erdészeti Technikum és a Soproni Erdészképző Iskola részére biztosítsa az üzemi gyakorlati oktatás széleskörű lehetőségeit, a jogelőd Soproni Állami Erdőgazdaság üzemi feladatainak egyidejű elvégzése mellett.”  A rendelet szervezeti és működési szabályzatot is tartalmazott, ami 1953-ban pontosításra került. Ebből két fontos és a mai napig élő részt szükséges kiemelni:

   Az egyik az, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzat szerint a Tanulmányi Erdőgazdaság olyan tervkötelezett vállalat, mint bármely más állami erdőgazdaság, tervezési, számviteli és ügyviteli módszerei azonosak az állami erdőgazdaságokéval, de termelési feladatait, valamint beruházási szükségleteit az oktatási cél határozza meg. Tehát már az alapításkor megfogalmazódott az az elv, hogy a gyakorlati oktatás csak akkor lehet hatékony, ha az működő vállalati keretek között zajlik.

   A másik lényeges momentum pedig, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzat egyértelműen kimondta, hogy a Tanulmányi Erdőgazdaságot – mint elsősorban gyakorló és bemutató gazdaságot – minta erdőgazdasággá kell fejleszteni.

Az 1953-as esztendő – a végleges szervezeti és működési szabályzat megalkotásán túlmenően – abból a szempontból is fontos volt, hogy ekkor bővült az erdőgazdaság területe aRöjtökmuzsaj és Iván községek környéki erdőkkel. 1954-ben a korábban elcsatolt fűrészüzem újból az erdőgazdasághoz került, majd 1955-ben erdészeti gépállomással bővült a vállalat. Ezzel gyakorlatilag felállt a Tanulmányi Erdőgazdaság máig működő területi és tevékenységi struktúrája. 

Szállások

Iváni Vendégház

Nyugat-Dunántúl, Győr-Moson-Sopron megye
Iván, Kossuth telep

Iván község központjában csendes és kényelmes pihenési lehetőség a TAEG Zrt. irodájához kapcsolódó vendégházban.

Részletek

Vadásztatás a Röjtök-Iváni vadászterületen.

Aktív pihenés, teljes kikapcsolódás - kiemelkedő élményekben gazdag egyéni vadászattal a TAEG Zrt. Röjtök-Iváni Vadászterületén!!

A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., mint vadgazdálkodásra jogosult gazdasági társaság a Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén lévő vadászterületére a szakminisztertől oktatási-kutatási célú, különleges rendeltetésű besorolást kapott. Az Iván és Röjtökmuzsaj térségében fekvő terület vadgazdálkodásra alkalmas része 13.890 ha. A terület erdősültségi aránya 64 %, adottsága alapján a nagyvad tartására kiválóan alkalmas.

       A kiemelt oktatási feladatok ellátásán túl a vadászterületen a máshol is jellemző, általános vadgazdálkodási tevékenység folyik. Ennek keretében cél a szakszerű vadvédelem és vadgazdálkodás folytatása, a vadállomány eredményes hasznosítása. Utóbbiak keretében meghatározó arányt tesz ki a külföldi és részben a belföldi bérvadásztatás.

      A vadászterület jellemző terítéke évente:

                                                    Gímszarvas             950 – 1100   db

                                                      ebből bika              140 – 150   db

                                                   Őz                          220 – 250   db

                                                     ebből bak                 70 – 80    db

                                                  Vaddisznó                 900 – 950   db

                                                      ebből kan             120 – 150   db

       A trófeát tekintve jó-közepesnek értékelhető a gím és a vaddisznó állományunk minősége, gyenge viszont az őzek agancsminősége. Legnagyobb trófeánk vadfajonként az elejtés évével:

     gímbika 11,5 kg, 1990.;              őzbak 423 g, 2008.;                vadkan 24,7 cm, 2007.

 A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a területén folyó bérvadásztatást csaknem kizárólag saját maga szervezi. Vadászatszervezési tevékenysége a visszajáró külföldiekre, a több évre tekintő kapcsolattal rendelkező belföldi csoportokra és alkalmi bérvadászi vendégkörre épül. A társaság természetesen nyitott új vadászvendégek fogadására is.

A vadászvendégeinket két 8, illetve 10 férőhellyel rendelkező I. osztályú, továbbá egy 10 férőhelyes II. osztályba sorolt vadászházban fogadjuk. A vadászházakban a vadászatáshoz kapcsolódó ellátás a meghatározó. Természetesen egyedi igények alapján, nem vadászathoz kapcsolódó programokhoz is helyet biztosítunk vadászházainkban.

A vadászati programok szünetében – illetve a vadászvendéggel érkező kísérők részére – kistérségünk gazdag és változatos idegenforgalmi-, balneológiai-, kulturális-, folklór-, turisztikai- és sportprogramokat biztosít a szabadidő aktív eltöltéséhez. (Sopron, Balf, Nagycenk, Fertőd, Rábaköz, Sárvár, Bük, Kőszeg, Bakony, Balaton, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Őrségi Nemzeti Park stb. )

 

 

Programlehetőségek

Megtekintés Google Térképen
GPS: 47.678414, 16.576706

rendezvények