Pénzásási Erdei Turistaház

Turistaszállás

Észak-Magyarország, Nógrád megye
2643 Nagyoroszi,

Ipoly Erdő Zrt.

Szobák száma: 4 | Férőhelyek száma: 32+40

1 200 huf

fő/éj -től

Turistaház sátrazási lehetőséggel Nagyoroszi közelében, a drégelyi vár szomszédságában, túrautak mentén.

Érkezés napja: Válasszon - Távozás napja: Válasszon

Információ

Hivatalos árjegyzék az Ipoly Erdő Zrt. www.erdeihazak.hu oldalán található. Jelen honlapon technikai korlátok miatt bizonyos árakat és kedvezményeket nem tudunk hitelesen feltüntetni, kérjük Vendégeinket, az ajánlatkérésnél legyenenek erre tekintettel.

A 2014 áprilisában átadott Pénzásási erdei turistaház Nagyoroszi közelében, a meredek, vulkanikus kúpra épült drégelyi vár romjainak árnyékában, túraútvonalak mentén található. 
A szálláshely felújítása az Országos Kéktúra útvonalán zajló fejlesztésekhez kapcsolódik, a „Bejárható Magyarország” programmal összhangban. A turistaházban összesen 32 főnek, sátrakban további 40 főnek is képes kényelmes, kulturált szállást biztosítani a börzsönyi túrák pihenői során. A festői környezetben található házat ajánljuk családosoknak,bakancsos turistáknak, éa a Mária-út zarándokainak is.

A turistaházban 2 db hatágyas és kettő db nyolcágyas szoba van, + 4 db matrac. Az ágyak emeletes ágyak, illetve a gyerekek által igen kedvelt galériás ágyak.

A házban összesen 5 tusoló, és 5 WC található.

Jól felszerelt konyhánkban az alábbi eszközök találhatók: 32 főre tányér, evőeszközök, pohár, bögre, főzőedények, 3 db bogrács lábakkal, vágódeszka, kés, tálaló eszközök, 1 db hűtő (fagyasztórész nélkül), gáz-főzőlap (4 rózsás, sütő nélkül).

Víz, villany van, ágyneműt külön díj (850 Ft/garnitúra) ellenében biztosítunk. A ház fűtése megoldott, minden szobában vaskályhák vannak, melyek fűtéséhez tűzifát biztosítunk. Gyújtóst, baltát hozni kell!

A ház mellett 32 fős szaletli, bográcsozó, szabadtéri programok lebonyolítására elegendő tér, sátrazási lehetőség biztosított.

Váltócipő használata ajánlott!

A szálláshely megközelítése Nagyoroszin keresztül lehetséges!

A 2/A - 2-es úton Budapest - Vác - Rétság útvonalon Nagyoroszi községbe érve, a vasútállomás után bal kéz felé kell elkanyarodni, a fénysorompón áthajtani, áthaladni a régi laktanya területén majd követni a szálláshelyet jelző táblákat. Figyelem, a táblák egyszerre mutatják az irányt a Pénzásási és a Wenckheim házhoz. A ház gépkocsival télen-nyáron megközelíthető. 

A ház rövid története:

A mai ismereteink szerint 1935-37 táján készült el az épület (a 2013 felújításkor az eredeti épület küllemét hagyományait kívántuk megőrizni a ház korszerűsítése mellett). Az 1948-as államosítási dokumentumokban, a Diósjenői Erdőgondnokság területi kimutatásában, az 1945 előtti volt Wenckheim erdőbirtok részeként, már konkrétan megnevezik az épületet, Pénzásási munkáslakás néven. Valószínűleg a 40-es évek elején a Wenckheim uradalmi erdőbirtok építi fel (Wenckheim József tulajdona volt). Az erdőbirtokon ekkor fokozott gazdálkodás folyt. A Várbükk hegyoldalain és területén nagy kiterjedésű vágásterületekkel, nagy volumenű fakitermelést végeztek, miközben a kőemberi kőbánya és a kő és rönkszállításra tervezett ipar vasút is működött, több kisebb szárnyvonalon. A bányászat iránti elkötelezettség miatt kerül fel a ház sarkán kialakított beugrásban az első Szent Borbála szobor. A második világháború jelentősen átrendezi itt is s tulajdonviszonyokat. Az addigi birtokos Wenckheim család elveszti a bányát, az új tulajdonos Magyar Állam pedig nem kívánja tovább üzemeltetni. Erre utal Lajos Ferenc 1957-es kiadású Börzsönyi útikalauza is, melyben már elhagyott erdei munkáslakásként említi meg több alkalommal. A kőemberi kőfejtő drótkötélpálya néhány évig még még működik, majd a kőbánya és a pénzásási erdei vasút 1952-es bezárása és felszámolás után hagyták el végleg az épületet. Innentől állapota romlik, elhagyatott. Esetelegesen, időszakosan használt a kor dokumentumai szerint átmeneti szállásként, erdész szolgálati raktárként.

A ház egészen 1968-ig marad ilyen állapotban, ekkor az Elzett Flim Sportkör kezdi bérelni a Börzsönyi Állami Erdőgazdaságtól egészen 1975-ig. A jogutód Ipolyvidéki Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság 22 ezer Ft-os bérleti díját nem tudja fizetni a sportkör, így elválnak útjaik. A kisebb állagmegóvási munkákon átesett ház egészen 1983-ig újra munkásszállás, raktár, szolgálati hely, ezért lehet, hogy az 1977-s kiadású Kartográfia plakát térképen még munkásszállásként jelölik. Több civil szervezet megkeresése után az erdőgazdaság végül a széles támogatottságú budapesti Gép és Vegyipari Spartacus SE-vel köt bérleti szerződést. Ettől az időszaktól kezdve Szondy kulcsosház néven ismert turisták körében. A természetjáró egyesület nagy lelkesedéssel veti bele magát a felújítási munkálatokba, az együttműködés szerint ugyanis a befektetett érték levonható a bérleti díjból. Az 1984-es felújítást így 1991-ben követi egy másik, de a jó minőségű ivóvíz kérdését, vagy az áramellátás nehézségeit csak részben tudják orvosolni. A ház gondnoka ekkor Arnóczki Mihály Nagyoroszi lakos, aki maga is elkötelezett természetjáró. 1998-ban a jogutód Erzsébetvárosi Sportegyesület közös megegyezéssel szerződést bont az erdőgazdasággal, s azóta elhagyottan várta 2013-ig a teljes rekonstrukciót.

Részletes és hivatalos árjegyzék: www.erdeihazak.hu

 

További szolgáltatások

  • Túrázás
  • Bográcshely, nyársalási lehetőség
  • Konyhahasználat
  • Szobán kívüli közös fürdőszoba

Házirend

Lemondási feltételek

Nincsenek lemondási feltételek.

Csomagajánlatok

Programlehetőségek

Diósjenői Erdei Szabadidőpark

Észak-Magyarország, Nógrád megye
2643 Diósjenő, Erdészet

Erdei szabadidőpark játszóterekkel, erdei sportpályákkal, állatsimogatóval, minigolf pályával és megannyi lehetőséggel.

Részletek

Diósjenői Bringa és Infópont

Észak-Magyarország, Nógrád megye
2643 Diósjenő, Erdei Szabadidőpark

Kerékpárkölcsönzés, szerviz, túrainformációk.

Részletek

Túra a horpácsi Mikszáth Emlékházhoz

Észak-Magyarország, Nógrád megye
2658 Horpács, Kossuth út 2.

Két irodalmi túraútvonalat ajánlunk, a Pénzásási Turistaháztól és a Wenckheim vadászháztól kiindulva Horpácsra.

Részletek

Túra a Csitári kápolnához

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Hont – külterület

Egy kellemes túra a csodatévő Csitári forráshoz.

Részletek

Túra a Kámorra

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Diósjenő

Kalandozás a mondák, sziklaüregek világában.

Részletek

Pénzásás környéki körtúra a kék jelzés vonalán

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Börzsöny

Túra a Börzsönyi-Kék kis szakaszán.

Részletek

Csóványos túra

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Börzsöny

Túraleírás Csóványosra, a Börzsöny legmagasabb pontjára.

Részletek

Drégely vár túra

Észak-Magyarország, Nógrád megye
Drégelypalánk

Túraajánlat Drégely várához.

Részletek

Szobák

Megtekintés Google Térképen
GPS: 47.991475, 19.034252

Telefon:
Mobil: +36 20 4687 034
Fax:
E-mail: penzasasi.turistahaz@gmail.com
Web: http://www.erdeihazak.hu

Rendezvények

Vadászat a Börzsönyben és a Cserhátban

Vadászati lehetőség az Ipoly Erdő Zrt. területén.

Részletek Ajánlatkérés

Ipoly Erdő Zrt.

Észak-Magyarország, Nógrád megye, 2660 Balassagyarmat, Bajcsy-Zsilinszky utca 10.

Részletek